poniedziałek, 3 stycznia 2011

Suflet czekoladowy

Autorem artykułu jest Andrzej Andrzejczak

Wszystkim, którzy lubią zjeść "małe co nieco" chciałbym zaprezentować tutaj dość ciekawy, moim zdaniem, przepis na deser. Oczywiście, czy komuś on przypadnie do gustu, jest to kwestia smaku. Mi osobiście bardzo smakuje ten deser i polecam innym jego wypróbowanie.


Od czego powinniśmy zacząć? Oczywiście od przygotowania niezbędnych składników jakie będą nam potrzebne do jego przyrządzenia.



Składniki jakie będą nam potrzebne to:



-250 g ciemnej czekolady,



-250 ml śmietany kremówki(30%),



-150 g cukru pudru,



-5 jajek,



-2 łyżki kakao,



-50 g masła .



Sposób przygotownia deseru jes bardzo prosty i nie jest zbyt czasochłonny, oto on:



Śmietanę należy schłodzić, ubić i schować do lodówki.



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli włożyć garnuszek z połamaną czekoladą w rondel z gorącą wodą.



Żółtka jajek należy ubić z łyżką cukru pudru, aż do powstania białej pulchnej masy.



Schłodzone białka trzeba ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i ubijać dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca.



Żółtka należy wymieszać z ciepłą czekoladą i stopniowo, w trakcie mieszania dodawać ubitą pianę z białek.



Wszystkie składniki należy mieszać delikatnie. Foremki posmarować masłem i nałożyć do nich do 2/3 wysokości przygotowaną masę czekoladową.



Włożyć foremki na 15-20 minut do wcześniej rozgrzanego do około 210 stopni piekarnika.



Przed podaniem posypać kakao.



Ten przepis kulinarny jest dość prostym przepisem i nawet początkujący kucharz powinien sobie z nim poradzić. Przynajmniej mam taką nadzieję. Suflet jest bardzo smaczny i trochę trudu, i wysiłku napewno wam się opłaci. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do kawy.



Życze smacznego i wielu kulinarnych doznań.



Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie internetowej http://www.allebabka.pl/


---

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz