środa, 5 stycznia 2011

Sałatka z kurczaka i ananasa - przepis

To prościutki przepis na pyszną sałatkę z kurczaka. Niby nic specjalnego, ale dobrze nadaje się jako wprawka dla niedoświadczonego kucharza, który musi przygotować "coś dobrego" nie martwiąc się, czy coś popsuje po drodze. Nasza sałatka z kurczakiem i ananasem jest naprawdę "idiotoodporna"!


Składniki (sałatka z kurczaka i ananasa) [wersja dla 2-3 osób]:

- pierś kurczaka (400-500g)

- ananas w puszce (1 puszka)

- puszka kukurydzy (najlepiej Bonduelle albo Pudliszki)

- kilka łyżek majonezu

- sól i pieprz

- oliwa z oliwek, ewentualnie olej roślinny (do smażenia)

Oczywiście do zrobienia sałatki z kurczaka i ananasa będziesz potrzebować także patelni i jakieś sporej salaterki. :)

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj kurczaka, usuń wszelkie niechciane "pozostałości" (czasami w piersi kurczaka możesz znaleźć np. fragmenty kości) i pokrój go na możliwie małe kawałki - preferowana jest kostka, ale nic się nie stanie, jeśli wyjdą Ci raczej "paski z kurczaka".

2. Posól go i popieprz. Nie bój się - tym razem lepiej nawet trochę przesolić, niż zostawić naszego kurczaka niedosolonego.

3. Usmaż kawałki kurczaka na patelni. Ponieważ z mięsa będzie wytapiał się tłuszcz i woda, prawdopodobnie będziesz musiał dwa-trzy razy odlać powstały "szlam". Kiedy będziesz chciał sprawdzić, czy twój kurczak nadaje się już do sałatki, przekrój największy kawałek kurczaka z patelni - jeśli nie jest surowy w środku, to znaczy, że reszta też powinna być gotowa.

4. Gdy kurczak będzie stygł, otwórz puszkę ananasa. Odlej zalewę (nie będzie Ci potrzebna do sałatki) i wsyp ananasa do salaterki. Oczywiście jeśli kupiłeś go w plastrach, trzeba będzie najpierw pokroić go w kawałki.

5. Dosyp puszkę kukurydzy i nieco już przestygniętego kurczaka. Na potrzeby sałatki nie musi być on zimny, natomiast nie może być gorący, żeby nie "załatwił" nam majonezu.

6. Dodaj majonezu, wymieszaj i spróbuj. Jeśli masz wątpliwości, swoją sałatkę z kurczaka i ananasa powinieneś dosolić i dopieprzyć do smaku. Ananas i kukurydza są słodkawe, więc nawet stosunkowo solidnie posolony kurczak może nie być sam w stanie nadać sałatce ostrawego posmaku.
7. Podaj!

Uwagi:

(1) Ta sałatka z kurczaka i ananasa smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Niestety, choć prosta "jak konstrukcja cepa" i niemal niemożliwa do popsucia, traci walory smakowe już po kilku godzinach od przygotowania, nawet jeśli będziesz trzymał ją w lodówce.


(2) W razie potrzeby można zastąpić kurczaka dowolnym innym mięsem. Dobrze sprawdza się w tej roli np. wieprzowina. Niemniej sałatka z kurczaka i ananasa to jednak lepszy pomysł na początek - mięso drobiowe trudniej jest popsuć.
--

Stopka
Proste przepisy są najlepsze!
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

1 komentarz:

  1. Witam autora- dzięki za przepis, ale ja jeszcze dla wzbogacenia smaku do smażonej piersi dodaję zioła prowansalskie i koniecznie oregano. sałatka jest bardzo aromatyczna i lepiej smakuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń