piątek, 28 stycznia 2011

Jabłka w waniliowym sosie

Autorem artykułu jest Edyta Gącikowska




Porcja dla 4 osób: 189 kcal. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie i gotowanie : 25 minut. Bardzo smaczny deser po obiedzie, ktory bedzie smakował każdemu.

Składniki:

- 4 duże jabłka

- szklanka mleka

- 2 łyżki cukru, żółtko

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- łyżka rodzynków

- 3 łyżeczki dżemu

Przygotowanie:


Jabłka umyć i wytrzeć do sucha . Wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 25 minut w 200st. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem posypać umytymi i osączonymi rodzynkami.

---
http://kuchniaeuropejska.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz