środa, 5 stycznia 2011

Dobry pomysł na przepis na ciasto

Chyba nie ma człowieka, który by się nie oblizał na słowo ciasto. Sęk w tym, że tak naprawdę bardzo trudno o dobry przepis na ciasto. W sieci można znaleźć setki jak nie tysiące różnych przepisów, ale tak naprawdę dobre są tylko płatne. I to też nie zawsze. Czyli suma summarum nie jest to aż takie proste.

A przecież stawka w grze jest wysoka każda prawdopodobnie gospodyni domowa w kuchni chce być boginią. Jak powiada stare przysłowie "przez żołądek do serca". I to jest prawda, z drugiej strony powiadamy jak człowiek głodny to zły. Wszystko to sprawia, że wiele gospodyń zabiera się za pieczenie ciast i poszukuje sprawdzonych przepisów na ciasta.

Ostatnio bardzo modne są serniki. Mało kto wie, że są aż trzy rodzaje serników: sernik na zimno, sernik pieczony i sernik gotowany, zwany również sernikiem bez sera. Tak naprawdę oczywiście ma on ser, no bo jak by inaczej, w serniku musi być ser. Problem w tym, że ser robi się jakby przy okazji, na parze gotując śmietankę lub zważone mleko. I w ten sposób powstaje ser. Bardzo dobre są też serniki na zimno, te powstają z sera - najczęściej homogenizowanego. Przepisów jest mnóstwo, ale mój ulubiony to sernik z galaretką z owocami. Mogą być na przykład truskawki, truskawki można łatwo kupić też zimą – mrożone. Doskonale nadają się prócz truskawek inne owoce - choćby jabłka czy śliwki.

Trzeba też zauważyć, że przepisy na ciasto ze zdjęciami są rzadkością w internecie.

Mówiąc o ciastach nie można zapominać o drożdżowym. Drożdżowe to po prostu majstersztyk. Problem może być w tym, że nie zawsze wyrośnie. Ale nie należy się tym przejmować, bo zakalec też jest ok. Nie każdy wie, że są amatorzy, a wręcz wielbiciele zakalca. O ciastach drożdżowych powstaje podobno cała książka. Można nawet doszukać się informacji, że ciasto drożdżowe było pieczone przez Indian i Hindusów jeszcze w starożytności. Nie wie czy to prawda, ale przepisy na ciasta drożdżowe mogą rzeczywiście być stare.


--

Stopka

Redkacja serwisu PrzepisNaciasto.net - darmowa e-książka kucharska
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz