piątek, 7 stycznia 2011

Bon ton podawania kawy

Autorem artykułu jest Małgorzata Górska


Czy wiesz, dlaczego filiżanka do espresso ma cylindryczny kształt albo w jaki sposób podaje się kawę po irlandzku? Warto pamiętać, że kawa powinna być nie tylko dobrze przyrządzona, ale również podana w pięknej oprawie. Altom wie, że tylko w ten sposób każdą kawową chwilą nasycimy wszystkie nasze zmysły - nie tylko węch i smak.

Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje. Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie, a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania. Włosi nie wyobrażają sobie początku dnia bez espresso, tak jak Francuzi śniadania bez dużej kawy na mleku. Austriacy słyną z zamiłowania do odpoczynku przy filiżance tego magicznego napoju w klimatycznych wiedeńskich kawiarniach, które prześcigają się w doborze składników i dodatków. Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować, również estetycznie, poprzez odpowiednie dobranie naczyń i filiżanek.


Co, jak i w czym?
Irish coffee - podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky. Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Podawać natychmiast.


Café frappé - podawana w wysokiej szklance, ze słomką. Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.


Kawa espresso - mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju, a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.


Kawa cappuccino - podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany, ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę, którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.


Cafe latte - kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach, choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.


Cafe Jamaica - podawana w naczyniu podobnym do latte. Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu, a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.


Cafe Macchiato - to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.


Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny - ważne, żeby poza niepowtarzalnym aromatem zwrócić uwagę na sposób jej podania. Naczynia, w których serwujemy kawę powinny cieszyć oko, nie być banalne i zachęcić wyglądem. Prawdopodobnie właśnie taki cel wytyczyli sobie smakosze tego napoju i projektanci nietuzinkowych wyrobów ze szkła, porcelany i ceramiki - Altom. W ofercie producenta znajdziemy zarówno klasyczne serwisy kawowe, jak i nieszablonowe naczynia przeznaczone dla wyrafinowanych miłośników kawy.


więcej na www.altom.pl

---


Materiały informacyjne: www.crispy.com.pl


Malgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING



Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz