środa, 5 stycznia 2011

Krewetki z koperkiem - przepis

Kolejny banalny przepis. Krewetki z koperkiem są zarówno eleganckie, jak i "proste w obsłudze" i szybkie. W ciągu najdalej pół godziny można przygotować pyszny (i stosunkowo niedrogi) obiad odległy o lata świetlne od polskiej kotletowo-ziemniaczanej rutyny. Krewetki z koperkiem nie wymagają też od nas jakiegokolwiek doświadczenia w gotowaniu – byłby je w stanie przygotować nawet w miarę rozgarnięty dziesięciolatek.
Składniki:


  • paczka dużych mrożonych krewetek (można je stosunkowo tanio kupić w "Biedronce")
  • ćwierć kostki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wina
  • koperek
  • przyprawy do smaku



Jak przygotować nasze krewetki z koperkiem?


  1. Na patelni roztapiamy ćwierć kostki masła, po czym wrzucamy na nie zamrożone krewetki (z ogonkami!).
  2. Trzymamy je pod przykryciem (na średnim bądź małym ogniu) przez około 10 minut. W tym czasie krewetki rozmrożą się, a dzięki wodzie i sokom, które puszczą, nic nie powinno się przypalić.
  3. Miażdżymy ząbki czosnku i wrzucamy na patelnię. Dolewamy też wtedy kieliszek wina i ewentualnie inne przyprawy (zioła są raczej niewskazane, ale niektórzy lubią dodać odrobinę soli lub pieprzu).
  4. Po chwili zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy nieco ogień, aby nadmiar wody i alkoholu odparował. Dobrze jest wtedy także "utaplać" krewetki w sosie. Dzięki temu koperek lepiej do nich przylgnie.
  5. Posypujemy krewetki koperkiem.
  6. Podajemy danie na stół.



Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy się najemy, albo mamy za mało krewetek dla wszystkich, można podawać je z makaronem lub ryżem.

Powyższy przepis nie jest mojego autorstwa. Krewetki z koperkiem według powyższej receptury podpatrzyłem u znajomych, ale ponieważ danie to znakomicie wpisuje się w moją filozofię "smacznie i prosto", więc pozwoliłem sobie zamieścić powyższy przepis w internecie.

Uwagi:


  1. Białe wino poprawia smak, ale nie jest niezbędnym elementem krewetek z koperkiem. Jeśli akurat nie mamy pod ręką wina, możemy spokojnie poradzić sobie bez niego.
  2. Dla niedoświadczonych - duże krewetki najwygodniej zjeść palcami. Ogonki wysysamy. :)
  3. Krewetki z koperkiem to miła odmiana po typowych polskich daniach, przy tym stosunkowo zdrowe danie, ale ilość masła powoduje, że raczej nie jest to obiad dla ludzi dbających o linię. :)


--

Stopka
Smacznie i prosto!
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz