Ulepszanie Piwa Z Puszki (brew kitu) Powoli domowe warzenie piwa staje się coraz popularniejsze. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że domowe piwo jest smaczne i łatwe do zrobienia. Kolejną korzyścią jest cena. Jeszcze innym atutem domowego warzenia piwa jest po prostu hobby. Ludzie chcą wypełnić czas czymś wartościowym oraz konstruktywnym.
Najpopularniejszym sposobem na rozpoczęcie warzenia piwa w domu jest robienie piwa z puszki. Jest najtańsze i najprostsze. Wymaga minimum pracy oraz minimalnej ilości akcesoriów, które potrzeba kupić aby robić domowe piwo. Niestety, smak piwa robionego najprostszym sposobem czasami pozostawia trochę do życzenia w porównaniu do piwa robionego metodą zacierania. Jednak nie wszystko stracone. Piwo robione z puszki może smakować jeszcze lepiej przy minimalnym wysiłku. W jaki sposób można polepszyć smak domowego piwa z puszki?
Po prostu, dodajemy ziarno. Nie ma czego się bać. Nie jest to zacieranie i nie spędzimy całego popołudnia w kuchni. Metoda ta jest na tyle prosta, że początkujące osoby nie będą miały problemu a wręcz przeciwnie, nauczą się w prosty sposób czegoś nowego.
A oto co potrzebujemy:
- puszka z ekstraktem piwnym (tzw. brew kit)
- około kilograma słodu
- pół kilograma słodu specjalnego (czyli nieco bardziej szlachetny, ot np. kryształowy albo palony)
- 14 gramów chmielu aromatycznego
- około 5 litrów wody
- worek na ziarno
A tak właściwie to po co tag długo trzymać ziarno w wodzie? Odpowiedz jest prosta ? musimy wypłukać cały cukier ze słodu. Jeżeli po 90 minutach spróbujemy wodę i będzie ona bardzo słodka, wiemy, że cukier się wypłukał. Refraktometr służy do określania w ilu procentach dokładnie. Uzyskany procent wskazuje wydajność. Ale jest to dla nieco bardziej zaawansowanych.
Ziarno wyciągamy z wody. Bierzemy jakieś duże sitko, kładziemy na garnek a na sitko kładziemy ziarno. Ziarno wypłukujemy nad garnkiem z pozostałych cukrów. Woda, którą wypłukujemy słód musi mieć temperaturę około 80 - 82 stopni Celsjusza. W tym momencie słodką wodę nazywamy brzeczką.
Brzeczkę doprowadzamy do wrzenia. W momencie największej temperatury, zacznie powstawać bardzo dużo piany. Kiedy piana opadnie dodajemy chmiel. Gotujemy brzeczkę około 10 minut albo 15 minut. Jeżeli posiadamy chmiel irlandzki możemy dodać kilka gramów do brzeczki. Kiedy brzeczka skończy się gotować dodajemy naszą puszkę z ekstraktem piwnym. Dobrze mieszamy. Dolewamy wody do ogólnego poziomu około 23 litrów. Końcowe 23 litry musi mieć temperaturę około 27 do 30 stopni.
Dalej już tak jak zwykle, dodajemy drożdże i fermentujemy według instrukcji na puszce.
A o co chodzi z tym słodem specjalnym? Jest to słód nieco bardziej szlachetny, bardziej przerobiony aniżeli standardowy słód. Jest on też nieco droższy. Do słodów specjalnych możemy zaliczyć słód żytni, wędzony, karmelowy lub czekoladowy. To tylko niektóre. W zacieraniu, słód specjalny dodaje się tylko w kilku procentach do ogólnego zasypu.
--
Stopka
Na mojej stronie, http://domowe-piwo.com/ możesz się dowiedzieć nieco więcej. Znajdziesz tam filmiki zarówno po polsku jak i angielsku, które w bardzo prosty sposób przedstawiają proces warzenia piwa.Pozdrawiam
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz