Składniki:
- paczka dużych mrożonych krewetek (można je stosunkowo tanio kupić w "Biedronce")
- ćwierć kostki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- kieliszek białego wina
- koperek
- przyprawy do smaku
Jak przygotować nasze krewetki z koperkiem?
- Na patelni roztapiamy ćwierć kostki masła, po czym wrzucamy na nie zamrożone krewetki (z ogonkami!).
- Trzymamy je pod przykryciem (na średnim bądź małym ogniu) przez około 10 minut. W tym czasie krewetki rozmrożą się, a dzięki wodzie i sokom, które puszczą, nic nie powinno się przypalić.
- Miażdżymy ząbki czosnku i wrzucamy na patelnię. Dolewamy też wtedy kieliszek wina i ewentualnie inne przyprawy (zioła są raczej niewskazane, ale niektórzy lubią dodać odrobinę soli lub pieprzu).
- Po chwili zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy nieco ogień, aby nadmiar wody i alkoholu odparował. Dobrze jest wtedy także "utaplać" krewetki w sosie. Dzięki temu koperek lepiej do nich przylgnie.
- Posypujemy krewetki koperkiem.
- Podajemy danie na stół.
Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy się najemy, albo mamy za mało krewetek dla wszystkich, można podawać je z makaronem lub ryżem.
Powyższy przepis nie jest mojego autorstwa. Krewetki z koperkiem według powyższej receptury podpatrzyłem u znajomych, ale ponieważ danie to znakomicie wpisuje się w moją filozofię "smacznie i prosto", więc pozwoliłem sobie zamieścić powyższy przepis w internecie.
Uwagi:
- Białe wino poprawia smak, ale nie jest niezbędnym elementem krewetek z koperkiem. Jeśli akurat nie mamy pod ręką wina, możemy spokojnie poradzić sobie bez niego.
- Dla niedoświadczonych - duże krewetki najwygodniej zjeść palcami. Ogonki wysysamy. :)
- Krewetki z koperkiem to miła odmiana po typowych polskich daniach, przy tym stosunkowo zdrowe danie, ale ilość masła powoduje, że raczej nie jest to obiad dla ludzi dbających o linię. :)
--
Stopka
Smacznie i prosto!
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz