Dobra herbata... W czasach pośpiesznie zalewanej herbaty w torebkach trudno czasami nawet wyobrazić sobie, że picie herbaty mogło kiedys być przyjemnością. Na szczęście do zrobienia dobrej herbaty nie trzeba ani godzin przygotowań, ani wysokich umiejętności kulinarnych.
Krok pierwszy: woda do dobrej herbaty
To proste - aby herbata stała się smaczniejsza, wystarczy NIE gotować już przegotowanej wody, tylko za każdym razem gotować świeżą. Ponieważ każde gotowanie zmniejsza natlenienie wody, więc smak herbaty z wielokrotnie przegotowanej wody jest gorszy. Nie wierzysz? Spróbuj!
Drugą sprawą jest - oczywiście - sama woda. "Kranówka" nie jest zwykle najlepszym wyjściem. Zbyt dużo kamienia, czasami rdza z rur albo inne świństwo, które akurat było w wodociągach. Dobra herbata to taka, którą zrobisz z wody mineralnej (NIE źródlanej!) - tylko nie kup przez pomyłkę smakowej!
Krok drugi: herbata herbacie nierówna
Tu sprawa jest prosta - o gustach się nie dyskutuje. Można zapisać setki stron rozważaniami, czy lepsza jest herbata zielona, czerwona, czy czarna. Czy lepsze są takie zioła, czy inne. Czy firma A robi lepsze mieszanki, niż firma B(a herbaty w torebkach typu "szczur" też mają swoich fanów) i tak dalej, i tym podobne... Dobra herbata to taka, którą polubisz.
Nie bój się eksperymentować! Jeśli nie jesteś pewien, zawsze możesz spędzić chwilę w sklepie z herbatami na wąchaniu mieszanek. Dobra herbata to ta, która będzie najładniej pachnieć. :)
Krok trzeci: parzenie
Tu nie ma się co wychylać. Zapytajcie sprzedawcy albo sprawdźcie na opakowaniu. Większość herbat zalewa się wrzątkiem i trzyma w nim na sitku-zaparzaczce przez kilka minut, ale z niektórymi jest inaczej (niektóre mieszanki są np. Najlepsze po wystudzeniu). Jeśli nie jesteś pewien, zapytaj się fachowca!
Krok czwarty: sposób podania
Nawet najlepsza herbata będzie smakować tylko tak dobrze, jak sposób, w jaki zostanie podana. Nie bez powodu w Azji urządza się całe ceremonie parzenia herbaty - nawet najbardziej ekskluzywna mieszanka zaparzona za pomocą wysokiej klasy wody mineralnej nie będzie smakować, jeśli podasz ją w obitym kubku z uszkiem i wytartą reklamą firmy oponiarskiej na boku.
Postaraj się o elegancki zestaw do herbaty. Niekoniecznie nawet staromodny - filiżanki i spodki tłuką się naprawdę zbyt łatwo - ale solidny czajniczek z podgrzewaczem i kilka pasujących do niego kolorystycznie kubeczków na pewno załatwi sprawę. Herbata z eleganckiego kubeczka to naprawdę dobra herbata. :)
--
Stopka
Prostota w kuchni to gwarancja sukcesu!
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz