środa, 23 marca 2011

Rolada biszkoptowa

W cukierni rolady wabią nas kolorowym nadzieniem albo śnieżną lekkością bitej śmietany:). Rzadko ktoś z nas pokusiłby się by przyrządzić samodzielnie to cudowne delikatne ciasto. Ja się jednak pokusiłem. :)

W cukierni rolady wabią nas kolorowym nadzieniem albo śnieżną lekkością bitej śmietany:). Rzadko ktoś z nas pokusiłby się by przyrządzić samodzielnie to cudowne delikatne ciasto. Ja się jednak pokusiłem i udowodnię wam, że zrobienie takiego specjału nie jest takie trudne a efekt końcowy jest oszałamiający:).

Poniżej podam składniki na ciasto oraz sposób jego przygotowania.

Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- 3 łyżki cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- listek mięty do dekoracji.

Składniki na nadzienie:
- pół kilograma mrożonych truskawek, malin lub innych miękkich owoców,
- sok z jednej cytryny,
- 2 ? 3 łyżki żelatyny,
- pół szklanki cukru.

Przygotowanie:
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy (całość musi nam się dobrze wymieszać). Po dokładnym wymieszaniu składników (jajka, cukier i cukier waniliowy) musimy zagotować wodę w szerokim garnku. Po zagotowaniu wody stawiamy miskę z wcześniej wymieszanymi składnikami na garnku i za pomocą trzepaczki ubijamy aż masa zbieleje. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy mąkę cały czas delikatnie mieszając (nie sypiemy od razu całej mąki, dodajemy ją stopniowo po łyżce cały czas mieszając). Wykładamy blachę pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.
  2. Po 10 - 15 minutach ciasto powinno być rumiane i upieczone. Rozkładamy lnianą ściereczkę, posypujemy ją łyżką cukru pudru i wyjmujemy na nią ciasto odwracając blachę dnem do góry. Ostrożnie zdejmujemy papier pergaminowy ze spodniej strony ciasta. Od razu, póki biszkopt jest ciepły zwijamy go razem ze ściereczką w rulon i odstawiamy by ostygł.
  3. Rozmrażamy truskawki. Do kubeczka wsypujemy żelatynę i dodajemy 3 - 4 łyżki soku, który puściły owoce podczas rozmrażania. Truskawki wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytrynu, cukier do smaku i gotujemy często mieszając. Po 5 - 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia, po czym dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia żelatyny.
  4. Musimy odczekać chwilę aż marmolada ostygnie i lekko zgęstnieje. Rozwijamy ostrożnie ciasto ze ściereczki i obkładamy je masą pozostawiając nieposmarowane brzegi, po czym ponownie ją zwijamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Resztę cukru pudru wsypujemy na sitko i posypujemy roladę. Przed podaniem kroimy ją na porcje i ozdabiamy listkami melisy:).
Życzę smacznego:)

--
Stopka
Zapraszam na mój BLOG http://www.gotujsmacznieizdrowo.blogspot.com/ oraz na http://finanse.netserwer.pl/ - centrum informacji finansowej.
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz