środa, 9 lutego 2011

Włoska przekąska z szynką parmeńską.

Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na wspaniałą lekką i chłodzącą przekąskę z melona- nie tylko na letnią porę.  Danie dla wszystkich lubiących ciekawe połączenia smakowe i kolorystyczne.

Składniki:

  • średni melon (ok.80 dag)
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • pieprz
Przygotowanie:

 Melon smakuje najlepiej dobrze schłodzony, dlatego umyj go , osusz i włóż na kilka godzin do lodówki.
  •  wyjmij, pokrój na połówki, usuń pestki.
  •  każdą z połówek pokrój na sześć cząstek i z każdej zetnij ostrym nożem skórkę.
  • układaj na 2 półmiskach na przemian plasterki szynki zawinięte w rulon i cząstki melona
  • oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

 Wspaniale prezentuje się udekorowany listkami świeżej pachnącej mięty.

 Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz